Glykemický index (dále jen GI) udává, do jaké míry zvedne sacharidová potravina hladinu glukózy (krevního cukru) v krvi...
Za vznik obezity a kardiovaskulárních nemocí nesou odpovědnost i sacharidy v nevhodném složení a množství. Proto je důležité znát glykemický index potravin.
Glykemický index (dále jen GI) udává, do jaké míry zvedne sacharidová potravina hladinu glukózy (krevního cukru) v krvi.
Dle hodnot GI se potraviny obsahující sacharidy dělí na potraviny s:
Po konzumaci potraviny s vysokým GI se prudce zvýší hladina krevního cukru(=glukózy). Díky okamžitému vyloučení velkého
množství hormonu inzulínu ze slinivky břišní, se pak hladina glukózy velice rychle sníží, a odpovědí organizmu je rozkolísaná glykémie (hladina glukózy v krvi) a hlad. Naopak, u potraviny s nízkým GI dochází jen k pozvolnému nárůstu glukózy
v krvi a jejímu pozvolnému snižování.
Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Lze tedy říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.
Proto je potřeba konzumovat potraviny s nižším GI, které nerozkolísají hladinu krevního cukru a tím udrží „hlad“ pod kontrolou.
Kdo by měl hlídat výšku glykemického indexu nejvíce?
Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob.
Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách. Jde totiž o to, že chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?
Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Hodnoty se zjišťují experimentálně a zdaleka nejsou k dispozici pro všechny potraviny (množství informací se ale stále rozšiřuje). Čím více se hodnota blíží stovce, tím je pro obézní a diabetiky zákeřnější. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat.
Způsob ovlivnění výše GI u potravin
DĚLENÍ POTRAVIN DLE
VÝŠKY GI
Nízký GI (pod 55) |
Střední GI (56-74) |
Vysoký GI (nad 75) |
Ovoce, cukry |
||
Avokádo, citron, jablka, hruška, pomeranč, |
Ananas, papája, mango, banány, hroznové |
Vodní meloun, cukrový meloun, řepný cukr, glukóza |
Zelenina, luštěniny, ořechy |
||
Chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, |
Celozrnné obiloviny a výrobky |
Vařená mrkev, sladká vařená i dušená kukuřice, |
Pečivo, přílohy, obiloviny, ostatní |
||
Tmavá hořká čokoláda, sýry žervé, neslazený |
vařené brambory, žitná mouka, tmavý |
Bramborová kaše, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, sladké |
Tabulka hodnot GI jednotlivých potravin
Zdroje:
Copyright 2017 Fitness a výživa.