724 079 660

Základní výživová doporučení a výživové hodnoty potravin

Zde naleznete několik základních pravidel zdravého stravování a také tabulku výživových hodnot pro vybrané potraviny....

Základní výživová doporučení

  1. Jíst menší porce a pravidelně po cca 2 – 3 hodinách.
  2. Pravidelně snídat. Snídaně by měla tvořit až 30% z celkového denního příjmu.
  3. Nakupovat kvalitní potraviny a číst etikety.
  4. Průměrný příjem bílkovin pro dospělého člověka by měl tvořit 0,85 – 1g/kg/den.
  5. Zařazovat do jídelníčku kvalitní mořské ryby (tuňák, losos, treska, žralok) 2 x týdně.
  6. Omezit příjem jednoduchých sacharidů s vysokým glykemickým indexem (dále jen GI) ve stravě (rafinovaný cukr, bílé pečivo, doslazované sušené ovoce, med,...). Nebo je používat pouze jako cílený zdroj energie při fyzické zátěži.
  7. Preferovat složité sacharidy s nízkým GI (těstoviny, celozrnné tmavé pečivo, natural rýže,...)
  8. Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat mezi 30 – 40g – pozor na dostatečný příjem tekutin.
  9. Dostatečný přísun tekutin – podle teploty okolí (klimatu) a fyzické námahy pro dospělého člověka činí cca 0,35 – 0,45l / 10kg hmotnosti.
  10. Minimalizovat příjem slazených a sycených nápojů. Džusy ředit alespoň v poměru 2:1.
  11. Minimalizovat příjem živočišných tuků – pozor na skryté tuky
  12. Snížit příjem uzenin – vybírat si jen ty „vysokomasé“ s minimálním množstvím soli a tuku.
  13. ZACHOVÁVAT DENNÍ POMĚR ŽIVIN SACHARIDY 50-60%/ BÍLKOVINY 15-30% / TUKY 15-25%
  14. Eliminovat ze stravy bílé pečivo a nahradit jej tmavým celozrnným.
  15. Zařazovat mléčné výrobky – hlavně zakysané produkty kvůli kontrole trávení.
  16. Ovoce i pečivo konzumovat převážně v dopoledních hodinách.
  17. Zeleninu kdykoliv a jakékoliv množství J
  18. Dbát na správnou a zdravou úpravu pokrmů – ideální je vaření v páře event. pečení bez tuku.
  19. Olivový olej raději používat jen za studena.
  20. Minimalizovat příjem soli – nedosolovat pokrmy.
  21. Alkohol a kávu příležitostně a vždy pamatovat na následné doplnění tekutin.
  22. Zařazovat luštěniny 2x týdně.

Výživové hodnoty potravin

V tabulce máte jednotlivé hodnoty pro vabrané potraviny. Ve většině případů se jedná o hodnoty pro množství na 100g dané potraviny. POkud není uvedeno jinak jedná se vždy o "syrovou" nijak neupravenou potravinu. Energetickou hodnotu si pak můžete vypočítat tak, že:

  • pro hodnoty v kCal
    • 1g sacharidů = 4kCal
    • 1g bílkovin = 4 kCal
    • 1g tuku = 9 kCal
  • pro hodnoty v kJ
    • 1g sacharidů = 17 kJ
    • 1g bílkovin = 17 kJ
    • 1g tuku = 38 kJ

1 kCal = 4,18 kJ

Právě nyní