Tuky jsou největším zdrojem energie ve stravě...
Tuky jsou největším zdrojem energie ve stravě. Jsou hlavním zdrojem energie při vytrvalostní zátěži. Jsou pro nás nezbytné, protože jsou stavební komponentou biologických membrán, napomáhají využití vitaminů rozpustných v tucích, fungují jako izolace, ochraňují vnitřní orgány a spoluvytváří hormony. Tuky přijímané v potravě se dále štěpí na triglyceridy a mastné kyseliny. Tuky jsou rostlinného a živočišného původu, kvůli kvalitě by měly být preferovány kvalitní rostlinné tuky.
Mastné kyseliny (dále jen MK) se dělí na:
Typ MK |
Potravinové |
Doporučený |
|
Nasycené |
Živočišné tuky, |
8 -10% |
|
Mono-nenasycené |
Olivový a řepkový |
10 -12% |
|
Poly-nenasycené |
ω3 |
Rybí tuk, |
Do 10% |
ω6 |
Rostlinné oleje |
2 - 4% |
Doporučený příjem tuků: 20 – 25% z celkového denního příjmu. Poměr živočišných/rostlinných tuků by měl být 1:3.
1 g tuku má energetickou hodnotu 9 kCal / 38 kJ
Cholesterol
Ač mnoha proklínaný je pro nás životně důležitý. Cholesterol je součástí živočišných tuků. Jeho význam pro fungování organismu není malý, například:
Naše tělo si cholesterol vytváří samo a toto množství je pro organismus naprosto dostačující. Tělo si na základě příjmu cholesterolu stravou reguluje vlastní produkci. Problém nastává ve chvíli, kdy je dlouhodobě vyšší příjem cholesterolu v potravě. Tělo přebytečný cholesterol odbourává v játrech, kde dochází k poškození receptorů zodpovědných za jeho zpracování, a následkem toho dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Hlavními zdroji cholesterolu jsou již zmíněné živočišné tuky, obsažené v masu, plnotučném mléce, tučných mléčných výrobcích, vnitřnostech, vaječném žloutku, uzeninách.
Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme v mozku, v kožním tuku, nadledvinách, dále ve slezině a krevním séru.
Typy cholesterolu neboli tzv „lipoproteinů“ :
Hodnoty celkového cholesterolu:
Rizika zvýšeného cholesterolu a triglyceridů:
Hladina cholesterolu by se měla kontrolovat pravidelně. Pokud je hladina cholesterolu zvýšená, tak asi jedenkrát za půl roku. Pokud není hladina cholesterolu zvýšená, stačí jedenkrát za rok.
Zdroje a použitá literatura:
Copyright 2017 Fitness a výživa.